perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivänä 2013




    Missä olit kun Sowetossa ammuttiin lapsia?  Miriam Makeba kysyy tätä Hugh Masekelan laulussa Soweto Blues. Nelson Mandela ainakin istui silloin vankilassa.  Suurin osa meistä seurasi näitä, kuten muitakin rotusorron julmuuksia hämmentyneinä ja voimattomina omissa arkisissa puuhissaan.  Ei täältä kaukaa katsottuna asioille mitään mahtanut.  Paheksua aina voi, sekä esittää mielenilmauksia.  Eikä Etelä-Afikka ollut ainoa maa, jossa rotusortoa esiintyi.  Sitä löytyi Yhdysvaltoja myöten, lain turvaamana.
   
    Mutta yksi mies, Nelson Mandela, nousi rotusorron vastaisen liikkeen keulahahmoksi vankilassa istuessaankin.  Hän ei suostunut tarjottuihin kompromisseihin oman vapautensa saamiseksi.  Hän nousi koko maailman tietoisuuteen esimerkkinä tinkimättömästä vapaustaistelijasta.   Samanlaisia rohkeita rotusorron vastustajia nousi näkyvästi esille muitakin, USA:ssa mm. Martin Luther King.

    Vapauden puolesta on taisteltu kautta ihmiskunnan historian.  Suomessakin käytiin omat itsenäisyystaistelut.  Nämä taistelut alkoivat jo 1863 valtiopäivistä, jatkuivat verisinä 1918 ja uudelleen 1939 ja päättyen vasta 1944 syksyllä.  Kysymys täälläkin oli vapaudesta ja tasa-arvosta.  Omat sankarimme, veteraanit jotka vapauttamme ovat puolustaneet, ovat lähes kaikki jo poistuneet keskuudestamme.

    Taistelu vapaudesta, ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta jatkuu tänäkin päivänä eri muodoissaan vähän joka puolella maapalloamme.  Joissakin on kysymys perustavaa laatua olevista ihmisoikeuksista, joissakin taloudelliseen asemaan ja hyvinvointiin liittyvistä asioista.  Kaikki ovat merkityksellisiä.

    Nelson Mandela vaikutti vankilassa istuessaan rotusorron vastaiseen taisteluun enemmän kuin aina oikein jaksaa ymmärtääkään.  Nyt hän on kuollut.  Hän elää kuitenkin miljoonien mielissä suurena oikeudenmukaisena ihmisoikeustaistelijana.

    Tämä musiikkivalintani ei ole mitenkään meidän suomalaisten itsenäisyyspäivään liittyvä.  Se kuvaa kuitenkin mielestäni voimallisesti rotusortoa vastaan käytyjä taisteluja, taistelun jatkumista ja vahvaa tahtoa.  Soikoon se Nelson Mandelan, Martin Luther Kingin sekä muiden taistelijoiden muistoksi.


    Hyvää itsenäisyyspäivää.



http://www.youtube.com/watch?v=ggOVNYFlP7Q&feature=youtu.be


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti