torstai 13. maaliskuuta 2014

Helsingin henkeä etsimässä


    ”Ei ole Helsinki kuin ennen, niin mieltä kiehtova ja syntinen.  Ei ole Helsinki kuin ennen, jälkeen vuosikymmenten.”

   
    Kun tuohon laittaa Helsingin tilalle Kööpenhaminan, päästään tuttuun Juha  Vainion lauluun.   Vainio kertoo monissa lauluissaan vanhenemisesta ja sen mukana tulevista väistämättömistä muutoksista.   Muutokset tapahtuvat ihmisessä itsessään mutta myös itsensä ja ympäristönsä suhteessa.  Ja tietysti niitä tapahtuu myös oikeastikin ympäristössä.  Tuossa Kööpenhaminassa on kuitenkin selvästi kysymyksessä juuri tuo vuosikymmenten myötä itsessä tapahtunut muutos, jonka seurauksena Kööpenhamina ei tunnu samalta kuin ennen.


    Siitä vanhenemistahan se varmaan on kysymys omalla kohdallanikin suhteessani Helsinkiin.  Tänne muuttaessa tuntui kuin olisi palannut takaisin johonkin, jossa oli kauan sitten aikaisemmin ollut.  Oli vielä muistissa monia tuntemuksia ja muistoja ajasta jolloin täällä nuorena vietti lähes kaiken aikansa ja kävi töissä, sekä myös ajasta vähän myöhemmin, jolloin täällä myös asui muutamia vuosia.  Ajattelin astuvani takaisin maailmaan jossa olin ollut, vähän niin kuin aikakoneessa.

 
    Mutta eihän aikakonetta ole olemassa muualla kuin muistoissa.  Muistoissa voi siirtyä ajassa taaksepäin, asettua sopivaan kohtaan aikajanalla.  Todellisuus on kuitenkin toinen.  Olen nyt puolitoista vuotta kierrellyt näitä Helsingin katuja, kortteleita, puistoja ja rantoja.  Olen  yrittänyt löytää tuttuja näkymiä, tuntemuksia ja hajuja.  Ei niitä löydy!  Rakennukset keskustassa ovat toki samoja, mutta toiminta niissä on täysin muuttunut.  Ei tarvitse mennä kuin Rautatieasemalle, niin huomaa miten kaikki siellä on erilaista, ravintolat, kioskit - kaikki.  Jos keskustasta yrittää löytää aivan tavallista kahvilaa tekee turhaa työtä.  Samoin käy jos yrittää löytää tavallista lounasruokapaikkaa.  Kahvilat ovat samasta muotista, ketjujen omistuksessa.  Lounaspaikoissa on joko pizzaa tai sitten saman makuista ruokaa kiinalaisen, italialaisen tai suomalaisen keittiön tarjoamana.  Iltaisin ravintolat jyskyttävät korvat särkevää musiikkia aina aamuun saakka.  Menoa ja meteliä riittää.


    Maailma muuttuu, waariseni, tämä city on tehty sen nykyisille suurkäyttäjille.  Niille jotka nyt elävät aktiivielämäänsä, kehittävät pelejä päivisin ja verkostoituvat aamuyöllä ravintolassa ja yökerhossa.  Ei sinne waarilla ole mitään asiaa.  Waari kuuluu menneeseen maailmaan.  Waari voi mennä päivällä Kauppatorille kahville tai toisten waarien kanssa muistelemaan 60-lukua silakkapihvi-lounaalla jossakin ei-sushi ravintolassa.

 
    Olen ihan oikeasti yrittänyt miettiä, että onko tämä kaupunkiympäristön, kaupunkikuvan muuttuminen näin totaalisesti ollut tarpeellista tai jopa välttämätöntä.  Ja että onko se aina muuttunut paremmaksi.  Pakko vastata kieltävästi kaikkiin kohtiin.  Tässä kohtaa täytyykin sitten myöntää se tosiasia, että eihän kaupungin ole tarkoituskaan muuttua (tai pysyä ennallaan) meidän waarien maailman mukaisesti.  Onhan asuinympäristömme muuttunut aina ennenkin sen hetkisten tarpeiden ja vaatimusten mukaan, välillä hitaammin ja välillä nopeammin.  Varmaankin kaikkina aikoina vanhojen ihmisten on ollut vaikeaa asennoitua ja sopeutua muuttuvaan elinympäristöönsä.  Sitähän se kehitys kuitenkin lopulta on, mennyt maailma saa väistyä.


    Jää vain ikävä sellaista, jo useamman vuosikymmenen takaista Helsinkiä, jollaisena se omissa muistoissa edelleen elää kiihkeää elämäänsä.  Jää ikävä sellaista silloin vallinnutta Helsingin henkeä.




2 kommenttia:

  1. Maailma muuttuu, hyvässä ja pahassa. Itselläni ei ole ehtinyt muodostua Helsinkiib kovinkaan nostalgista suhdetta, sillä asetuin tänne pysyvästi vasta 1970-luvun lopulla. Tällä hetkellä ajattelen, että kaikki nuo kuvat ja muistot, joita ihminen kaipaa, ovat hänessä itsessään. Joskus harvoin tuollainen kuva tai muisto alkaakin yhtäkkiä aukenemaan, ja asettuu myös osaksi tätä päivää. No, en osaa tämän kummemmin selittää kun en kai itsekään ymmärrä sitä täysin, mutta olen sen kyllä kokenut. Ihminen ei elä vain ajassa vaan myös paikoissa läpi vuosikymmenten. Höh. Olipas ontuva kommentti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle nuo vahvimmat muistikuvat ja säilötyt tunnelmat ovat 60-luvun puolivälin kummaltakin puolelta. Silloin tuli koluttua katuja, kahviloita, leffateattereita, Linnanmäkeä Rondoineen jne… Ehkä tuo vanhan Helsingin hengen etsiminen on vain yritystä palata takaisin nuoruuteen!?? Nykyisellä asuinympäristöllä Jätkäsaaressa ei ainakaan ole mitään tekemistä tuon 60 ja 70 -lukujen Helsingin kanssa. Ja kyllä, joskus jossain Punavuoren tai Eiran kulmilla tulee sellainen aistimus siirtymästä toiseen todellisuuteen, joku rihma aivoissa koskettaa hetken jotain tiettyä muistoa säilyttävää toista rihmaa.

      Poista