keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Kuvia Andalusiasta: Ronda


    Ronda sijaitsee 750 metrin korkeudella merenpinnasta Serranía de Rondan vuoristossa, Malagan provinssissa.  Asukkaita Rondassa on noin 36000 ja sen sanotaan olevan yksi Andalusian nopeiten kasvavista kaupungeista.  120 metriä syvä rotko El Tajo on se, mistä Ronda tunnetaan.  Rotko jakaa kaupungin kahtia ja sen yli on rakennettu 1700 -luvulla Puente Nuevo -silta.  Rotkon pohjalla virtaa Guadalevin -joki.  Eteläpuolella rotkoa sijaitsee maurien rakentama vanhakaupunki La Ciudad, pohjoispuolella on uusi nykyaikainen kaupunki.


    Härkätaisteluperinne on tiettävästi saanut alkunsa Rondassa.   Siellä onkin yksi Espanjan vanhimmista ja kauneimmista härkätaisteluareenoista Plaza de Toros.  Se on rakennettu vuonna 1784 ja sen yhteydessä toimii myös museo.  Tälle härkätaisteluareenalle on kuulemma siroteltu Rondaan suuresti ihastuneen Orson Wellesin tuhkat.  Kerrotaan myös, että Ernest Hemingwayn tuhkat olisi siroteltu hänen ystävänsä, matadori Antonio Ordonezin lähistöllä sijaitsevan huvilan alueelle. Hemingway kuvasi Rondaa Kenelle kellot soivat -romaanissaan ja sinne on kirjoitettu mm. kohtaus, jossa Francon kannattajia teloitettiin heittämällä heidät Rondaa halkovaan rotkoon.


    Vanhankaupungin alueelta löytyy ikiaikaista arkkitehtuuria.  Kirkkoja ja museoita on useita, ja jo pelkästään kapeilla mukulakivikaduilla kävellessään aistii vanhan historian.  Samoja sillalta ja muureilta näkyviä maisemia on ihailtu vuosituhansien ajan.  Levottomina aikoina huimat korkeuserot ovat merkinneet vaikeakulkuisuutta ja turvaa, siksi niin monet kansat ovat olleet kiinnostuneita alueesta.  Jo kivikauden asukkaat asettuivat sinne ja maalasivat taidettaan Cueva de la Piletan luolaan, joka sijaitsee noin kaksikymmentä kilometriä etelään nykyisestä Rondasta.  Samasta syystä ibeeriset ja kelttiläiset heimot asettuivat esihistoriallisella kaudella Rondan alueelle.  Roomalaiset perustivat paikalle linnoituksen 132 eaa ja sen nimi Arunda viittasi ympäröiviin suojaaviin vuoriin.  Myös monet muut valloittajat ovat jättäneet omat jälkensä Rondaan. 


    Vanhaan palatsiin perustetussa museossa on myytävänä viiniä, jonka viljelyn sanotaan olevan peräisin 6000 vuoden takaa Rondan lähistöltä.  Me emme sitä retkemme aikana käyneet maistamassa, mutta sen sijaan kävimme vanhassa kaupungissa nauttimassa alueen viiniä ja syömässä maurilaista alkuperää olevaa gazpachoa ja paellaa.  Vierailupäivä oli hyvin sateinen, loppupäivästä tosin alkoi poutaantua.  Ei sade muuten niin haitannut, mutta kuvaaminen oli vähän hankalampaa lopputuloksessa näkyy päivän harmaus.  Ronda on todella uskomaton paikka, käynti siellä oli oikeastaan koko kuukauden reissun kohokohta.


































2 kommenttia:

  1. Kauniita, melkein epätodellisia maisemia. Nuo valtavat korkeuserot panevat miettimään, miten tällainen korkeanpaikankammoinen edes pystyisi tuolla liikkumaan. Jo pelkkä katselu saa polvet tuntumaan ikävän vellimäisiltä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tavallista elämää tuolla rotkon reunalla elettiin. Korttelin päässä rotkosta sen olemassaoloa ei huomaa mistään. Mutta sillalla ja näköalatasanteilla - WAU! Sieltä avautuvan näköalan vuoksi kannattaa jo uhmata korkeanpaikankammoakin.

      Poista