sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Somerniemi Rules


 

Mikä on paikka, joka sijaitsee keskellä ei mitään ja jonne kokoontuu vuodesta toiseen kesälauantaisin parhaimmillaan jopa 6000 - 7000 ihmistä?  Se on Somerniemen kesätori!  Helsingistä Somerolle johtavan maantien varressa, muutama kilometri ennen Rauli Padding Somerjoen kotikulmia ja reilut kymmenen kilometriä ennen Someron keskustaa. Uskomaton paikka ja uskomaton tunnelma - se on itse koettava että sen käsittää. Itse käyn siellä ainakin pari kertaa kesässä, ensimmäiset kerrat joskus parikymmentä vuotta sitten.

Kesätorin historia alkaa jo vuodesta 1987.  Muutamien kylä äijien mielessä syntyi idea, somerniemeläiset puuhaihmiset Teemu Lindgren, Pentti Harjula sekä Kai Linnilä ja vaimonsa Kaari Utrio uskoivat idean toimivuuteen ja siitä se lähti.  13.6 1987 Hämeen läänin maaherra Risto Tainio avasi kesätorin ja loppu onkin sitten pientä mutta ihmeellistä historiaa.  Somerniemi-Seuran talkoolaisporukka pyörittää jo rutiinilla tätä rumbaa jossa on mukana tuhansia ihmisiä, satoja autoja ja 200 - 300 myyjää vihanneskauppiaista kirpputorimyyjiin.  Kun paikkaa lähestyy autolla Helsingin suunnasta, ei voi vahingossa ajaa ohi.  Maantien varret ovat täynnä pysäköityjä autoja jo satoja metrejä ennen toria.  Heti torin jälkeen on virallinen parkkipaikka, joka näyttää täydeltä ja kaaosmaiselta, mutta jollain ihme konstilla se toimii!  Autoja on siksi lähes kaaokseen saakka, koska tänne ei pääse muuta kuin omalla autolla.


Torilla kävijöistä suurin osa on tietysti lähialueen mökkiläisiä ja asukkaita.  Mutta niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, sinne tullaan varta vasten pääkaupunkiseutua myöten.  Tehdään ostoksia, juodaan kahvit, tavataan tutuiksi tulleita ihmisiä ja nautitaan tunnelmasta.  Ja sitten takaisin kotiin, jopa sadan kilometrin päähän.  Eräs ystäväni kertoi järjestäneensä Paimiosta bussiretken kesätorille, on se senverran erikoinen paikka!  Torilla on myös ohjelmaa.  Sinne on rakennettu ohjelmalava, jossa soi elävä musiikki, ja jossa myös Somerniemen Musiikkiteatteri esittää suosittuja musikaalejaan. Hattupäivää vietetään kerran kesässä, paras hattu palkitaan.  Ja tietysti Torineuvos valitaan.  Mutta loppujen lopuksi parasta ohjelmaa tarjoavat itse torillakävijät tuttavineen ja juttuineen. Ja on siellä saattanut törmätä vaikkapa presidenttiin, pääministeriin tai muihin politiikkoihin ja kansakunnan julkkiksiinkin.


Pakko vielä mainita, että torin kohdalta lähtee tie, jossa kivenheiton päässä sijaitsee yksi Suomen suositummista tanssilavoista, Ämyri!  Sielläkin on tullut vietettyä muutama lauantai-ilta unohtumattomissa tunnelmissa.

 
Että on se Somerniemi (nykyisin liitetty Someroon) ihmeellinen kylä.  Kun laskee kesäajan lauantaisin kesätorilla kävijät sekä illalla Ämyrillä kävijät yhteen, päästään sellaisiin ihmismääriin, että on siinä muilla Suomen kylillä tekemistä.  Ja tuskin tällainen ilmiö muualla voisi onnistuakaan.  Varsinkin kun nykyään kaikki lasketaan ja harkitaan tarkkaan, näin hullu idea ei varmaan menisi lävitse muualla.  Somerniemellä ja Somerolla on tätä hullua porukkaa onneksi riittänyt.  Ylpeydellä voin tunnustaa olevani somerolaisia.  Vietin täällä ensimmäiset viisitoista vuottani ja voin sanoa että ne olivat hienoja vuosia.


Mutta, jos ette vielä ole käyneet Somerniemen kesätorilla: menkää ihmeessä.  Tietoja Somerniemestä ja kesätorista löytyy osoitteesta


http://www.somerniemi.fi


 

                                                      * * * * * * * * *
  Jos luulet tämän kiinnostavan kavereitasi, ole hyvä, jaa alla olevasta painikkeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti