lauantai 20. heinäkuuta 2013

Tall Ships’ Races 2013

(Mir, Venäjä)

The Tall Ships Races on vuosittain järjestettävä tapahtuma.  Joka neljäs vuosi kilpailu käydään Itämerellä.  Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 1956. Tänä vuonna yhtenä tapahtumakaupunkina oli Helsinki, jossa purjelaivat pysähtyivät 17 - 20.7.  Suomen kaupungeista ovat aiemmin olleet mukana Helsinki (1972, 1988, 2000), Turku (1996, 2003, 2009) ja Kotka (1992, 2007). Lisäksi Maarianhamina on ollut useana vuonna epävirallisena käyntisatamana.


Tämän vuoden reitillä kilpaosuuksia ovat matkat Aarhusista Helsinkiin sekä Riikasta Szczeciniin. Kilpailuosuudella purjeet nostetaan vain kerran, ennen starttiviivaa, ja lasketaan maaliviivan ylittämisen jälkeen.  Kilpapurjehduksen aikana vähintään puolet aluksen miehistöstä tulee olla iältään 15–25-vuotiaita.


Sail Trainingillä tarkoitetaan pääosin nuorista koostuvan miehistön koulupurjehdusta, jossa opitaan purjehdusta ja navigointia, mutta ennen kaikkea sosiaalisia taitoja. Tarkoitus on koota yhteen nuoria ystävällismielisen kilpailun merkeissä, riippumatta kansallisuudesta, ihonväristä, uskonnosta tai sosiaalisesta taustasta. Kokeneet purjelaivakouluttajat pitävät huolen, että purjehdusoppilaat pääsevät nauttimaan merestä, purjehduksesta ja työskentelystä vahtivuoroissa.


Helsinkiin odotettiin yhteensä 500 000 vierasta tutustumaan purjelaivoihin ja osallistumaan tapahtumiin.  Kävin kiertämässä satamaa ja kuvaamassa veneitä päivittäin 2 - 3 kertaan.  Uskallan väittää, että yleisötavoitteeseen päästiin.  Sen verran massiiviset ihmismassat alueella päivittäin velloivat.  Kun vielä ilmatkin olivat mainiot, niin tunnelma Hietalahden - Jätkäsaaren alueella on ollut uskomaton!  En ole itse mikään vesilläliikkuja, mutta näissä purjelaivakaunottarissa riitti  ihastelemista.  Laitan tähän jatkoksi pienen kuvakoosteen mielenkiintoisimmiksi kokemistani purjelaivoista sekä hulvattomasta miehistöparaatista.  Teen myöhemmin vähän laajemman kuvablogin osoitteeseen: http://tiopepe.kuvat.fi/ .  Kuvien käsittely ja valinta vie jonkin verran aikaa, materiaalia kertyi kuitenkin lähes viidensadan kuvan verran.


Purjeiden paraatikin on nyt sitten takana.  Tarkoittaa että purjelaivat jättivät Helsingin.  Itse katselin tuota mahtavaa spektaakkelia Hernesaaren kärjessä.  Kun viimeiset alukset lipuivat ulos satamasta, olivat ensimmäiset tehneet matkaa jo yli kaksi tuntia.  Ne näkyivät kaukana horisontissa kuin helminauhana, päättymättömänä ketjuna.  Unohtumaton ja jotenkin juhlava näky, piti tämäkin vielä kokea!

Toivottavasti mahdollisimman moni teistä pääsi omin silmin näkemään näitä upeita purjelaivoja, sekä haistelemaan aidosti kansainvälistä tunnelmaa satama-alueella.  Synkkinä syksyisinä iltoina näitä päiviä on mukava muistella.




   Yleisömäärä tapahtuman jokaisena päivänä jaksoi yllättää!


   Näyttävimmästä satamaantulosta vastasi tälläkin kertaa Meksikolainen Cuauhtemoc: miehistö upeasti mastoissa ja kannella sekä meksikolainen musiikki.

  Norjan Statsraad Lehmkuhl voitti ensimmäisen kilpailuosuuden Aarhusista Helsinkiin.
 
  Iskra Orp, Puola, lipuu arvokkaasti satamaan.
 
   Hollantilainen Morgenster oli yksi ensimmäisistä satamaan saapuneista isoista A-luokan purjelaivoista.
 
   Sympaattisimpia purjelaivoja edusti Suomen Astrid.
 
   Tunnelma Hietalahden satamassa pienempien, C ja D-luokkaan kuuluvien alusten osassa oli kuin Monacon vierasvenesatamassa.
 
   Aamulla satamassa oli vielä hyvin rauhaisaa, joku oli aamupesulla, jossakin keiteltiin aamukahveja.

   Ruotsin ylpeys Götheborg oli mielestäni tapahtuman kaunein purjelaiva.  Alkuperäinen Götheborg upposi 1745 ja tämä alkuperäisen kaltaiseksi rakennettu replika (kopio) valmistui 2003.
 
  Götheborgin pituus on 40,9 metriä, keulapuomin kärkeen 58,5 metriä. Miehistö on 80 henkeä, joista oppilaita 50. Kunnialaukauksia varten on aluksessa 14 tykkiä.
 
   Lähes yhtä kaunis on Venäjän Shtandart.
 
   Shtandart on valmistunut vuonna 1999, pituus 25,8 m, miehistö 40 henkilöä.

   Kuvakooste miehiostöparaatista Bulevardilla. Meno oli toisilla riehakasta, toiset taas marsivat paraatipuvuissaan juhlavasti.
 
   Perjantai-illan päätti värisavutulitus. Tällainen nähtiin ensimmäistä kertaa Suomessa.

 Tässä lopuksi muutama kuva purjeiden paraatista eli lähdön hetkestä:
   (Alexander von Humbolt II, Saksa)

   (Shtandart, Venäjä)

  (Cuauhtemoc, Meksiko) 
 
  (Purjelaivat katoavat helminauhana horisonttiin.)




                                                        * * * * * * * * *
  Jos luulet tämän kiinnostavan kavereitasi, ole hyvä, jaa alla olevasta painikkeesta.


2 kommenttia:

  1. Loistavia kuvia! Oli kyllä hieno tapahtuma kaikin puolin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. En aluksi uskonut näin suuresti innostuvani tapahtumasta, mutta veneet ja muutamat hienot konsertit veivät mukanaan. Nyt on tyhjä olo kuin Hietalahden satama-altaassa!

      Poista