lauantai 14. maaliskuuta 2020

Hätätila



  Joskus ihminen tuntee olevansa aivan pienenä lastuna laineilla, tapahtumien armoilla, pystymättä vaikuttamaan asioihin jotka vyöryvät ylitse.  Ei voi oikein muuta kuin neuvottomana odotella ja katsella miten tilanteet muuttuvat päivittäin.

   Kun helmikuun lopulla lähdimme Suomesta Espanjaan tyttären perheen luo El Bosqueen, ei koronana ollut kovinkaan suuri huolenaihe.  Se oli lähinnä kiinalaisten ongelma!  Mutta eipä kulunut kuin pari päivää lähdöstämme kun asiat alkoivat vyöryä. Koronaa alkoi tulla joka tuutista, tartunnat kääntyivät hurjaan nousuun myös Euroopan maissa.  

  Kun sitten tämän viikon keskiviikkona tulimme Fuengirolaan, alkoi tuo lastuna lipumisen tunne olla päällimmäisenä.  Asiaa ei tee yhtään helpommaksi perhananmoinen yskä, nuha eikä kurkkukipu. Kuumeen puuttuminen on todennäköisesti merkki siitä että kyse ei mitä ilmeisemmin ole kuitenkaan koronasta.  Mutta koville tämäkin ottaa.

  Mitä sitten koronan vaikutuksiin Espanjassa ja varsinkin täällä Aurinkorannikolla tulee niin hyvän käsityksen tilanteesta sain tänään aamulla mennessäni läheiseen ostoskeskukseen tarkoituksena ostaa vähän sukkia, t-paitoja sekä kalsareita Primarkista.  Ovella seisoi topakka henkilö joka ilmoitti että vaatekauppa on nyt suljettu.  Varmemmaksi vakuudeksi kaupan henkilökuntaa alkoi valua ulos liiketiloista kohti henkilökunnan pukeutumistiloja.  Muutenkin kauppakeskuksessa oli ennennäkemättömän hiljaista.  Pikkuliikkeistä osa oli kiinni, osa auki myyjien seisoskellessa ovilla epätietoisen näköisinä. 

  Päivällä sitten kävin tuolla keskustassa apteekissa ja isossa Mercadonan ruokakaupassa.  Aina aiemmin niin täysissä busseissa oli mennen tullen kourallinen matkustajia.  Kaupunki vaikutti vähän aavemaiselta kun normaali lauantain vilske puuttui täysin.  Ja kaupassa vasta tuntuikin epätodelliselta: valehtelematta puolet ison kaupan hyllyistä ammotti tyhjyyttään.  Olo oli vähän kuin Neuvostoliitossa joskus aikoinaan!

  No eilenhän ilmoitettiin tänään alkavasta koko Espanjaa koskevasta hätätilasta.  Madrid on ollut jo pari päivää käytännössä kokonaan suljettu.  Tänään Andalusian maakuntahallinto määräsi Aurinkorannikon myös suljettavaksi ja kehotti ihmisiä pysymään kodeissaan.  Se tarkoittaa että ainoastaan apteekit ja ruokakaupat saavat pitää ovensa auki, muut kaupat kuten myös ravintolat ja baarit sekä elokuvateatterit suljetaan.  Samoin suljetaan rannat ja puistot.  Kaikki kaupungin ylläpitämät laitokset kuten koulut, kirjastot jne on myös tietysti suljettu.  Tänään myöhemmin tehdään päätös mahdollisesta osittaisesta ulkonaliikkumiskiellosta.

  Tällä pitäisi sitten oleskella huhtikuun kuudenteen päivään johon saakka hotelli on maksettu.  Pois ei oikein aiemminkaan pääse, lennot ovat jo alkavalle viikolle täynnä kun ihmiset pyrkivät kiihkeästi kotisuomeen.  Kaiken lisäksi norjalaisen lentoyhtiömme tulevaisuuskin on vaakalaudalla, ei tiedä onko koko yhtiötä enää huhtikuussa olemassakaan. 

    Kaikki seuramatkat Aurinkorannikolle on peruttu kuten varmaan suurin osa yksityisistäkin matkoista. Tämäkin hotelli on jo nyt puoliksi tyhjillään, mitenköhän hiljaista täällä on parin viikon päästä.  Aurinkoa kyllä riittää sekä tyhjiä lepotuoleja uima-altaan ympärillä, auringonpalvojat ja pulikoijat vaan puuttuvat.

  Kokemus tämäkin (korona jääköön kuitenkin väliin)!


6 kommenttia:

  1. Somerolla rauhallista. Kaupat toimivat ainakin vielä. Muta miten pääsisitte tänne takaisin? En olisi uskonut tämmöista sotkua.Sairastin pikku likkana ns.Aasialaisen, olin kovasti sairas. Ketään ei estetty silloin liikkumaan tai tekemään töitä. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ollaan nyt 15 vuorokautta karanteenissa, sitten mahdollisesti viikon vapaana ja taas kotiintulon jälkeen 14 vrk karanteenissa! Sellaista matkustelu tänäpäivänä on.

      Poista
  2. Voihan kurjimus :( Onpa hankalaa, tylsää ja surullista. Ja tänä aamuna Espanja vielä tiukensi rajoituksia ja kieltoja.
    Karanteenia karanteenin perään.
    Koettakaa kestää ja ennen kaikkea, pysykää terveinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loppujen lopuksi on kuitenkin samantekevää miten ja missä sitä joutenoloa suorittaa, kirjoja onneksi riittää ja netti pelaa ja kaitpa tuo flunssakin jossain vaiheessa helpottaa.

      Poista
  3. Täällä Teneriffalla on myös huolena, pääsemmekö kuun vaihteessa kotiin. Vielä pari päivää sitten suunnittelimme kävelyretkeä. Nyt loppuu kaikki ylimääräinen ulkoilu. Onneksi kattotasanteella käymistä ei vielä ole kielletty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo täytyy ulkoilla missä pystyy, meillä on tuossa onneksi iso aidattu piha jossa voi kuulemma ulkoilla. Toivottavasti me kaikki päästään jossain vaihessa onnellisesti katselemaan kotomaamme armaita äidinkasvoja! Kaikesta huolimatta mukavia päiviä teille sinne Teneriffalle.

      Poista