sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Sinisiä ajatuksia




    ”Syyskuun aamun aurinko tähtäsi ovelan näköisenä läheisen Verkkokauppa.comin huipulta, erään mainosviirin latvasta.  Meren rannat sinersivät autereesta ja yön aikana sataneiden lammikoiden pinnat liekehtivät.  Lokki söi viimeisen lihanmurusen löytämästään hampurilaisen jämästä parkkipaikan reunalla ja lehahti sitten lentoon.  Rauhallisin siiveniskuin se huopaili harmaan rakennustyömaan päällä nosturien latvoja hipoen, nousi laiskannäköisenä Rionkatua ylöspäin, teki pari syöksyä hätääntyneen variksen perään, mutta ei viitsinyt kehittää hurjempaa ajoa.”

    Mitä perhanaa se Huovinen nyt kirjoittaa.  Kuollutkin jo on.

 
    Eihän se Havukka-Ahon ajattelija ihan noin voinut alkaa.  Ei siellä Lentualla mitään Verkkokauppa.comia voinut olla.  Eikä meren rantaa.

    No eipä ollut, ei.  Eikä se Havukka-Ahon  ajattelija ihan noilla sanoilla alkanutkaan.  Mutta melkein.  Voit itse tarkistaa, jos se löytyy hyllystäsi.  Minulla sellainen on.  Kulunut ja useampaan kertaan luettu.  Ensimmäinen kerta koulussa Somerolla, muistaakseni joskus kolmetoista vuotiaana.  Sen jälkeen useampaan otteeseen, muutaman vuoden välein.  Viimeksi Andalusian aurigossa vajaa vuosi sitten, kun koti-ikävä yllätti.

    Voisin melkein sanoa, että Havukka-Ahon ajattelija on kirja, joka avasi aivan uudenlaisen lähestymistavan lukemiseen.  Kiitos siitä kuuluu kouluaikaiselle äidinkielen opettajalle (nimeä en millään saa mieleeni), joka luetutti ja keskustelutti meillä jässiköillä Huovista.  Hän myös suhtautui erittäin kannustavasti meidän ainekirjoituksiimme.  Hän oli opettaja paikallaan!

    Havukka-Ahon ajattelija pitää sisällään harvinaislaatuisen määrän luontokuvausta, ihmistyyppien monisärmäisyyden kuvausta sekä kiistämätöntä näyttöä maalaisjärjen ja korpifilosofian riemullisesta kirjaoppineisuuden päihittämisestä.  No, tietysti pieniä myönnytyksiä lisensiaateille toki tehdään. 

    Joka kerta kirjaa lukiessa tulee selittämättömällä tavalla hyvä olo.  Tulee usko siihen, että elämää on vieläkin näiden urbaanien ympyröiden ulkopuolella.  Tulee usko tavallisen pihkantuoksuisen ihmisen oikeassa olemiseen elämän peruasioissa.  Tulee usko sinisten ajatusten ylivertaisuuteen.



    Kirjoitin tämän ihan vaan siitä syystä, että huomasin TV1:n tarjoavan tänä iltana Kari Väänäsen ohjaaman elokuvan Havukka-Ahon ajattelija.  Elokuva esitetään kolmessa osassa sunnuntai-iltaisin.  Konstaa esittää Kai Lehtinen ja muista rooleissa löytyy mm. H-P Björkman, Ilkka Heiskanen, Aake Kalliala ja Kati Outinen. Jotkut kriitikot sanovat Kai Lehtisen tehneen tässä parhaan roolinsa.  Kuulostaa lupaavalta.

    Ennen iltaa ehdit vielä hyvin tarkistaa, miten se Havukka-Ahon ajattelija oikein alkoikaan.  Voit vaikka vähän selailla kirjaa sieltä täältä, niin pääset sitten illalla paremmin sisään Veikko Huovisen sekä Konsta Pylkkäsen mielen- ja luonnonmaisemiin.

    ”Antoisaa elokuvailtaa” sanoisi eräs arvostamani alan mies tässä kohdin.





3 kommenttia:

  1. Olen nähnyt tuon leffan ja pidin todella. Huovisen tekstiä ja ajatuksia oli kohdeltu arvostaen, vaikka tietysti kaikkea kirjan ihanuutta ei saa mukaan. Ilman muuta katsomisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut muiltakin positiivisia kommentteja.

      Jos Kari Väänänen ja Kai Lehtinen eivät osaa antaa arvoa Huoviselle ja Konstalle niin kukapa sitten! Molemmat kun ovat myönteisessä mielessä sellaisia "metsäradion miehiä".

      Poista
  2. Kivastihan se Konsta siinä tuumailee, mutta elokuva taitaa kyllä kertoa siitä miten fiksulla ihmisellä ei ollut tuohon maailmanaikaan ja -paikkaan välttämättä mahdollisuuksi amenestyä. Siitä korpifilosofi. Halua olisi lukeneisuuteen ollut päähenkilöllä kyllä.

    Kannattaa katsoa se lopun junapihakohtaus tarkkaan. Se on avainkohta.

    VastaaPoista